Vem var Avicenna?
Avicenna eller Ibn Sina var en välkänd persisk filosof och vetenskapsman. Han föddes omkring år 980 och dog år 1037. Ett av hans kanske mest berömda bidrag till omvärlden kom till Europa under medeltiden och är en medicinsk encyklopedi som sammansmälte Galenos antika medicin med den persiska traditionella läkemedelskonsten. Denna bok kallas för Qanun/Canon.
Detta var speciellt betydelsefullt då det gav nytt liv till läkemedelskonsten runt om i världen där människor kunde dra nytta av erfarenheten från antiken och försöka utveckla sin förståelse genoma tt bygga på tidigare kunskaper. Det var via Avicennas omkring 450 böcker som han skrev och hans många elever som hans kunskap spreds vidare till Europa där hans material studerades i olika skolor runt omkring Europa under 400 år.
Avicenna betraktas ofta som “den moderna läkarvetenskapens fader.” Han hade en betydande roll i hur den islamiska filosofin och upplysningen utvecklades och via hans förmedling av den antika kunskapen spelade han även en stor roll för upplysningen i Europa.
Avicenna Folkhögskolas vision
Det är vår vision att arbeta med att bygga upp en ömsesidig förståelse mellan olika grupper i samhället. Styrkan med folkbildning är mötet med olika människor där kunskap kan delas mellan varandra. Avicenna var en man som värdesatte kunskap och han strävade i sitt liv till att lära sig från sin omgivning och även andra civilisationer, i vissa fall bortglömda sådana, för att sedan lära ut det han lärt sig till andra.
Avicenna Folkhögskola – en plats för alla
Sverige är uppbyggt av människor från olika bakgrund och det är när vi lär oss från varandra och om varandra som vi faktiskt kan stärka vår insyn i hur världen ser ut samt skapa lösningar på samhällsproblem.
Det är därför vår förhoppning att kommande generationer ska få möjligheten att bidra till samhället genom att sprida den kunskap de lärt till andra samt bidra med sina livserfarenheter för en bättre framtid för alla.
Shiamuslimer i Sverige idag
En av de grupper i världen det finns en nyfikenhet kring är shiamuslimer. Ibland kan en sådan nyfikenhet uppstå från den litteratur en person har läst, ibland kan det vara från media eller kanske en vän som är praktiserande shiamuslim.
Vi ser en utmaning för det svenska samhället där det oftast finns en relativt liten exponering för majoritetssamhället att göra sig mer bekant med den shiitiska tron. Det är oftast vanligt förekommande att sunni-islam är den religiösa skola som förknippas med Islam här i Sverige där lite utrymme ges till att förklara de shiitiska ståndpunkterna inom Islam. Detta är extra viktigt då media ofta rapporterar om händelseförlopp runt omkring i världen där folk förståeligt blir nyfikna kring sunnimuslimer och shiamuslimer. Det är när vi lär oss om varandras identiteter som vi kan skapa oss en djupare förståelse för varandra. Via akademisk diskussion ämnar vi på ett respektfullt sätt fördjupa deltagarnas kunskap om shia Islam med syfte att skapa kompetensen som är nödvändig att bygga ett mer harmoniskt och solidariskt samhälle.
Kontaktformulär
Tveka inte att höra av dig till oss
Jobba hos oss
Du som söker jobb hos oss som kursansvarig bör ha en lärarutbildning eller en utbildning som
vi anser är motsvarande. Du bör åtminstone ha erfarenhet inom vuxenutbildning. Det är ett
plus om du är flerspråkig.
Avicenna folkhögskola är ännu inte en etablerad folkhögskola, vilket innebär att de som
jobbar erhåller ingen lön eller arvode. När vi blir berättigade till Statsbidrag kommer det bli
möjligt att finansiera dig som ansöker jobb hos oss.
Om du är intresserad för att skapa en framtid hos oss tar du kontakt med oss rektorer
Haider Ibrahim och Shahina Ahmed, projektledare på nedanstående mejl.
Click here to add your own text